En av de huvudsakliga anledningarna till att jag ville ha just den här kameran var möjligheten till filmrecept. Och jag har ganska fort insett att det nog inte är riktigt min kopp te att rakt upp och ner följa färdiggjorda recept. Eller – de kanske finns, de som passar mig. Men de är uppenbarligen svåra att hitta. Lite som min energi till att gå upp på morgonen efter att ha legat vaken till 02 och bara stirrat rakt ut i luften – som man gör.

Jag har lagt alldeles för mycket tid på youtubekanalen grainydays den här veckan, som görs av Jason Kummerfeldt. Han är besatt av att ta foton som ser ut som målningar. Inte helt tho eftersom det fortfarande är foton, men han använder idéer från målningar för att skapa sina bilder. Och jag gillar den idén. Att inte ha definitiva svart- och vitpunkter. Att använda färger för att de ska ge en känsla. Att det är okej om det inte finns detaljer i alla skuggor, precis på samma sätt som det inte finns några andra smaker än brända bildäck i kaffemaskinens produkter på jobbet.

I alla fall. Filmrecept-grejen ger jättebra verktyg och möjligheter att hamna där jag vill hamna, även om jag inte är helt där än. Jag börjar förstå hur de funkar och hur jag kan göra för att så småningom anpassa dem till mig. Idag använde jag receptet Ektachrome 100SW, där SW står för Saturated Warm. Så jag visste redan innan att jag skulle hata den eftersom “Saturated” var ljusår från vad jag ville ha, men har man självskadebeteenden så har man.

Alla bilder blev 100% skräp, och ändå var den här marginellt mindre skräp än övriga.